Ilka van der Plas

Ilka van der Plas, viool

Op zes jarige leeftijd begon ik met vioolspelen volgens de Suzuki-methode. Toen ik negen was, werd ik toegelaten tot de speciale voorbereidende klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en kreeg daar les van Qui van Woerdekom. Daarna studeerde ik aan ditzelfde conservatorium bij Jaring Walta en Peter Brunt en behaalde mijn Bachelor en Master diploma. Tijdens mijn studie won ik prijzen bij het Prinses Christina Concours, en was ik finalist van het Davina van Wely Concours, en halve finalist bij het Nationaal Vioolconcours-Oskar Back. Ik volgde massterclasses o.a. bij Herman Krebbers, Mauricio Fuks en Philippe Graffin.

Orkestervaring deed ik op in het Viotta Jeugdorkest, het Atheneum kamerorkest en het Nationaal Jeugdorkest. Van de twee eerstgenoemde was ik enkele jaren concertmeester. Daarna ben ik naast het vele kwartet spelen gaan remplaceren bij verschillende orkesten zoals Amsterdam Sinfonietta, Nederlands Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch orkest. In het seizoen 2007-2008 nam ik deel aan de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest en speelde daar onder andere olv. Mariss Jansons, Bernard Haitink, André Previn en Daniele Gatti. Sindsdien remplaceert ik hier zeer regelmatig en heb ik al alle continenten mogen aandoen met dit orkest.
Als soliste maakte ik concertreizen naar onder andere Zwitserland, Griekenland en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sinds de oprichting in 1998 ben ik primarius van het EnAccord Strijkkwartet. De hoogtepunten de afgelopen jaren waren voor mij persoonlijk de studie bij het Alban Berg kwartet waar wij zowel als kwartet als persoonlijk enorm veel hebben geleerd en de concoursen hebben een heel belangrijke rol gespeeld in onze ontwikkeling. Sinds mijn 15e speel ik al in het kwartet en zou geen minuut hebben willen missen. Ik heb enorm veel te danken aan het kwartet en hoop nog heel lang in dit mooie kwartet te kunnen spelen.