Helena Druwé

Helena Druwé, viool

Geboren te Gent, België, begon ik op 6-jarige leeftijd met viool spelen. Wanneer ik in 1998 mijn studies aan het Conservatorium van Antwerpen begon, werd ook mijn liefde voor de authentieke uitvoeringspraktijk aangewakkerd. Zo kwam ik in de klas van Johannes Leertouwer terecht en volgde ik daarnaast barokviool en kamermuziek bij Midori C. Seiler en Jos van Immerseel. Ik was meermaals te gast op het festival “Abbaye aux Dames” te Saintes (FR), waar ik in het Orchestre Jeune Atlantique kennis maakte met Philippe Herreweghe, Fabio Biondi en Christophe Coin (cellist Quatuor MosaÏques).

Vervolgens liep het pad richting Amsterdam, waar ik mijn bachelor en master diploma cum laude behaalde aan het conservatorium, eerst in de klas van Johannes Leertouwer en daarna bij Ilya Grubert. Tussendoor heb ik een jaar in de klas van Ilan Gronich gestudeerd aan de Univerisät der Kunste in Berlijn en verschillende jaren deelgenomen aan de academie “Musik und Jugend”, waar ik les volgde bij o.a. Gerhard Schulz, Reiner Kussmaul en Thomas Brandis.

Ik ben er trots op sinds 2007 lid te zijn van een professioneel strijkkwartet, maar het is voor mij persoonlijk ideaal dit te combineren met een deeltijdse orkestbaan. Sinds augustus 2014 heb ik een deeltijdbaan bij de eerste violen van Het Gelders Orkest. Daarnaast speel ik regelmatig als freelancer bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest e.a.

Als student maakte ik deel uit van het European Union Youth Orchestra en het Gustav Mahler Jugend Orchester, o.l.v. de buitengewoon inspirerende dirigenten Claudio Abbado, Iván Fischer en Franz Welser-Möst.
Strijkkwartet spelen is voor mij een soort thuiskomen. We kennen elkaar nu zoveel jaren, hebben veel meegemaakt en doorstaan met elkaar. En de allermooiste muziek met elkaar gespeeld. Ik ervaar een vrijheid bij het kwartet spelen, maar ook tot op zekere hoogte bij alles eromheen. We kunnen zelf onze wandel uitstippelen en dat is erg fijn.

Ik bespeel een viool van de Parijse bouwer J.B. Vuillaume (1829), me ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.