Over EnAccord Strijkkwartet

De leden van het EnAccord Strijkkwartet bundelen in hun spel energieke overtuigingskracht, hoge technische kwaliteit en een grote muzikale beleving. Het kwartet weet haar publiek mee te slepen door haar dynamische en expressieve vertolkingen van de prachtige meesterwerken die het strijkkwartetgenre rijk is. Door hun oog voor details in de partituur, hun uitgebalanceerde samenklank en levendige interactie vertellen zij de luisteraar een fris en intrigerend verhaal.

In haar inmiddels meer dan 20-jarige bestaan heeft het EnAccord Kwartet bekendheid verworven onder andere door het winnen van prijzen bij diverse concoursen, zoals het Charles Hennen Concours, het Vriendenkrans Concours en de concertserie ‘Het Debuut’. Ook internationaal gooiden zij hoge ogen bij concoursen in Wenen en Trondheim. In 2010 ontving het EnAccord Kwartet de Kersjes Prijs, een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

Het kwartet studeerde in Keulen bij de leden van het Alban Berg Quartett en volgde door de jaren heen talloze cursussen en masterclasses bij diverse gerenommeerde kwartetten.

Het EnAccord Strijkkwartet is een geliefde gast op kleine en grote kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten. Zij speelden in bekende concertseries zoals ‘Het Zondagochtendconcert’ en ‘Jonge Nederlanders’ van het Concertgebouw in Amsterdam, in de strijkkwartetserie in Theater Diligentie Den Haag, in het Concertgebouw Brugge, de Handelsbeurs Gent en zij traden op tijdens festivals als ‘Festival Classique’, het Grachtenfestival en ‘November Music 2015’

EnAccord, kwartet van grote klasse

… (over het 2e strijkkwartet van Prokofiev) EnAccord vloog er vol in. Buiten kijf staat dat EnAccord meeslepend en dynamisch-expressief kan musiceren. (…en over Schubert ‘Der Tod und das Mädchen’) Naast een ‘high voltage’ presto was vooral het melancholieke Andante van grote klasse. Een volledig bezette zaal genoot met volle teugen.

De Stentor – Henk Slik
N.a.v. een concert op Landgoed Morgenstern, Barchem, 22 juni 2014

In Frankrijk was het kwartet zowel te gast bij het ‘Festival International de Musique de Chambre en Poitou’ van cellist Guy Danel (2014), als bij ‘Festival Les Musicales d’Orient’ in Troyes (2010 en 2011), waar zij samenwerkten met Valentin Erben, cellist van het Alban Berg Quartett. Een andere inspirerende combinatie vormt het EnAccord Kwartet met de meesterpianist Severin von Eckardstein en met de Belgische pianist Nicolas Callot, samenwerkingen die reeds op diverse concertpodia succes hebben geoogst. Samen met saxofonist Ties Mellema, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, namen zij een cd op met nieuwe Nederlandse werken gebaseerd op de muziek van Prince.

Ilka bespeelt een viool van Matthijs Hofmans, haar te beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Rosalinde en Helena bespelen dankzij ditzelfde fonds een viool en altviool van J. B. Vuillaume.