Dankzij een substantiële donatie van de Louise van der Velden Stichting, kwam het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in 2008 in de gelegenheid om een belangrijke wens uit te laten komen: het bijeenbrengen van vier hoogwaardige strijkinstrumenten die in bruikleen gegeven zouden worden aan een veelbelovend Nederlands strijkkwartet.

De musici van een kwartet moeten elkaar begrijpen, aanvoelen, aanvullen en compenseren, terwijl ieders persoonlijkheid bewaard moet blijven. Voor de instrumenten geldt hetzelfde. Een melodielijn moet vrijwel naadloos door het hele kwartet heen kunnen glijden, waarbij je als luisteraar bijna niet merkt waar de overgang van het ene instrument naar het andere plaatsvindt. Maar tegelijkertijd moet een kwartet vier losse stemmen kunnen creëren die zich qua karakter duidelijk van elkaar onderscheiden. De flexibiliteit en veelzijdigheid van de individuele instrumenten vormden dan ook de leidraad gedurende de selectieprocedure van het NMF.

Om een zekere homogeniteit te kunnen waarborgen richtte het NMF zich op instrumenten uit de 19e-eeuwse Franse school, maar er werd niet vastgehouden aan één specifieke bouwer. Gedurende bijna een jaar werden topinstrumenten uit heel Europa betrokken bij de verschillende uitgebreide selectietrajecten. Als resultaat werden 2 violen en een alt van J.B. Vuillaume en een cello van Pierre & Hippolyte Silvestre bijeengebracht. De vier instrumenten werden in een periode van 38 jaar gebouwd, namelijk tussen 1829 en 1867 en werden begin 2009 in bruikleen gegeven aan het EnAccord Kwartet.

Jean-Baptiste Vuillaume (1798 – 1875)

Vuillaume werd geboren in Mirecourt, een vioolbouwersstadje in Noord-Frankrijk. Zowel zijn opa als vader waren in de vioolbouw werkzaam en leerden hem daar de beginselen van het vak. Zijn eigen leergierigheid dwong hem op 20-jarige leeftijd om naar Parijs te trekken, waar hij in de leer ging bij François Chanot. Niet lang erna maakte hij een volgende stap door samen met een andere bouwer een workshop te betrekken. In 1828 werd hij zelfstandig. Het grote vakmanschap en perfectionisme van de ambitieuze Vuillaume zorgden ervoor dat zijn naam alom bekend werd. Hij werd talloze keren onderscheiden met de belangrijkste vak-prijzen, met als gevolg dat beroemde musici uit heel Europa klant bij hem werden.

Maar vooral de combinatie met zijn sterke handelsgeest zorgde ervoor dat het atelier Vuillaume steeds succesvoller werd. Hij selecteerde de beste medewerkers, handhaafde een strenge discipline en speelde handig in op de vraag naar kopieën van oude Italiaanse meesters. Het resultaat was de belangrijkste werkplaats van heel Europa, waar een grote productie plaatsvond van instrumenten van het hoogste niveau. Vrijwel alle viool- en stokkenbouwers die zijn werkplaats aandeden werden later ook zelfstandig zeer bekend.

Enkele beroemdheden (naast het EnAccord Kwartet…) die een Vuillaume hebben bespeeld:
Henri Vieuxtemps, Joseph Joachim, Eugène Ysaye, Jacques Thibaud, Fritz Kreisler, Isaac Stern, Ruggiero Ricci en Hilary Hahn.